Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Versija neįgaliesiems LT | EN

KLAIPĖDOS
MIESTAS

NERINGA

 

Plastikiniai indai maisto gamyboje

 Maisto produktus perkame, gaminame, laikome plastikiniuose induose ir neretai iš jų valgome. Ar susimąstome, kaip cheminė medžiaga, plastmasė, sąveikaudama su maistu, veikia mūsų sveikatą? Pas dažną indų lentynoje rasime panaudotų majonezo, silkės kibirėlių, margarino, ledų indelių ir kitų plastikinių pakuočių, kurios maisto gamyboje naudojamos daug kartų. Tačiau ar dažnas žino, kaip turi būti pažymėta plastikinė pakuotė, kuri yra skirta daugkartiniam naudojimui?

   Plastiko rūšių yra labai daug ir jos pasižymi skirtingomis savybėmis bei perdirbimo galimybėmis. Siekiant išspręsti plastiko perdirbimo problemą, šis pradėtas žymėti  tarptautiniais simboliais. Simboliai ant plastiko pakuotės nurodo jo panaudojimo būdus ir galimybes. Tačiau atsižvelgdami į simbolius galime nuspręsti, kuri plastikinė pakuotė vartoti sąlyčiui su maistu yra saugesnė, tereikia atkreipti dėmesį į keletą niuansų.

   Visų pirma plastikinis indas, skirtas maistui, turi būti pažymėtas „taurės ir šakutės“ ženklu.

Negalima naudoti sąlyčiui su maistu plastikinės pakuotės, kuri buvo skirta ne maistui (trąšoms, chemijai ir pan.). Šalia „taurės ir šakutės“ simbolio, ant plastikinio indo dugno, yra įspaudžiamas dar vienas ženklas, nurodantis, iš kokio plastiko gaminys pagamintas:

 

   Būtent žinant šių simbolių reikšmę galima išsirinkti saugią pakuotę maistui. Teigiama, kad saugiausia maistui naudoti HDPE (didelio tankio polietilenas) (2), LDPE (mažo tankio polietilenas) (4) ir PP (polipropilenas) (5) plastikus ir gaminius iš jų. Paprastai į juos nededama kenksmingųjų cheminių priedų. Derėtų vengti plastiko indų (pakuočių), pažymėtų 7 (OTHER). Šio plastiko pakuotėse ir gaminiuose dažnai aptinkami dideli kiekiai bisfenolio A. Bisfenolis A yra siejamas su hormonų veiklos sutrikimais, hiperaktyvumu, vėžiniais susirgimais, diabetu, nutukimu, širdies ir kraujagyslių ligomis ir pan. Rekomenduojama rinktis plastikinius indus, tarą, pažymėtus „BPA free“ (be bisfenolio A) ženklu. Nerekomenduojama 1 (PETE) pakuotės ar kito gaminio naudoti pakartotinai, jie yra vienkartiniai. Nors ant pakuotės to nebus parašyta, ši plastmasė gali išskirti tokias toksiškas medžiagas, kaip stibis, ftalatai, cezis. Šios medžiagos yra kenksmingos ir siejamos su vėžiniais susirgimais, medžiagų apykaitos, nervų sistemos sutrikimais.

   Nepamirškime, kad plastikinė pakuotė, kurioje buvo supakuotas mūsų nusipirktas maisto gaminys,  yra vienkartinė ir netinka pakartotiniam maisto produktų laikymui. Be to, pakartotinai naudojant vienkartines pakuotes, jos yra mechaniškai pažeidžiamos ir greičiau susidėvi, todėl cheminių medžiagų patekimo į maistą tikimybė padidėja. Daugkartiniam naudojimui skirta plastikinė pakuotė turi būti pažymėta nors vienu iš šių simbolių, nurodančių plastikinio indo naudojimo galimybes:

   Šie simboliai nurodo, kad plastikinę pakuotę galime naudoti sąlyčiui su maistu daug kartų, bei yra pateikiamos pakuotės priežiūros rekomendacijos, nurodant jos plovimo, šaldymo, kaitinimo ir kt. galimybes. Tačiau nereikėtų maisto šildyti plastikinėse pakuotėse, net ir tose, kurias gamintojai pažymi kaip saugias šildymui mikrobangų krosnelėse. Mikrobangų krosnelėse verčiau reikėtų naudoti stiklinius indus. Taip būsime tikri, kad į stiklinime inde pašildytą maistą nepateks „cheminių prieskonių“. Taip pat nepatartina karšto, rūgštaus, riebaus maisto laikyti ir jį patiekti plastikiniuose induose. Plastmasė, reaguodama su karštu, riebiu ar rūgščiu maistu, gali išskirti chemines medžiagas, kurios neigiamai veikia sveikatą. Nors plastikinė plėvelė yra patogi priemonė, maistui vynioti ją reikėtų naudoti kuo rečiau. Joje kartais kaip priedų aptinkama ftalatų – hormoninę sistemą pažeidžiančių medžiagų, siejamų su nevaisingumu, hiperaktyvumu. Tačiau jei maistą šildome uždengę plastikine plėvele, ji neturi liesti su maistu ir rekomenduojama palikti 2–3 cm tarpą tarp maisto ir plėvelės. Beje, subraižytos, pakeitusios spalvą, susidėvėjusios plastikinės pakuotės maisto gamyboje netinkamos naudoti, nes gali išskirti į aplinką didesnį kiekį pavojingų cheminių medžiagų.

   Akcentuojama, kad besilaukiančioms moterims ir mažiems vaikams, taip pat paaugliams reikėtų pagal galimybes riboti plastikinių indų ir pakuočių naudojimą (pavyzdžiui, kūdikių maitinimui naudoti stiklinius buteliukus). Būtent todėl, kad labiau užtikrintume darnų naujos gyvybės vystymąsi, mažų vaikų ir paauglių tinkamą augimą ir brendimą.

   Vis dėlto plastikinės pakuotės, naudojamos maisto gamyboje, nereikia bijoti. Tačiau būtina rinktis indą su tinkamu ženklinimu ir jį naudoti pagal paskirtį. Būtent tinkamas ženklinimas nurodo naudojimo galimybes, kurių laikydamiesi užtikrinsime kuo mažesnį cheminių medžiagų patekimą į organizmą su maistu. 

 

Bendradarbiaujame:                   plačiau..