Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Versija neįgaliesiems LT | EN

KLAIPĖDOS
MIESTAS

NERINGA

 

Pasaulinė košių diena

Košės yra grūdinės kilmės maisto produktas. Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, dietistė Rūta Genutė teigia, kad košės yra turtingos skaidulinių medžiagų, kurios turi įtakos darniai virškinimo trakto veiklai. Skaidulinės medžiagos gerina žarnyno peristaltiką, šalinimą, saugo nuo vidurių užkietėjimo ir kitų virškinimo trakto ligų.  Grūduose gausu vitaminų PP, E, B grupės, mineralų magnio, kalio, kalcio, geležies, cinko, seleno. Daugiausiai kruopose yra angliavandenių, tačiau jose yra ir riebalų bei baltymų. Kuo grūdas labiau mechaniškai apdirbtas, tuo jame lieka mažiau naudingųjų medžiagų. Todėl greito paruošimo košės, grūdų dribsniai, aukščiausios rūšies miltai rekomenduojami vartoti itin retai bei tam tikrų ligų atvejais, kai siekiama kuo mažiau dirginti žarnyną. Specialistė tvirtina, kad vengtinos košės yra visos greito paruošimo arba užpilamos, dribsniai, kukurūzų, manų košės, kuskusas, bulguro kruopos. Kur kas ilgesnis yra rekomenduojamų vartoti košių sąrašas.

Grikiai gali būti kepinti, mums įprastos rudos spalvos, arba nekepinti, žalsvos spalvos. Rudų grikių virti nereikia, nes jie jau termiškai apdoroti. Pakanka juos iš vakaro užmerkti ir ryte tik pašildyti iki tinkamos valgyti temperatūros. Žalių, nekepintų grikių skonis yra šiek tiek kitoks, juos būtina virti prieš vartojimą. Nekepinti grikiai yra maistingesni nei kepinti.

Sorų kruopų skonis paprastai skiriasi priklausomai nuo rūšies. Kad košė nebūtų karti, būtina kruopas prieš verdant nuplikyti verdančiu vandeniu. Sorų kruopose yra nemažai baltymų, mineralų kalio, fosforo, magnio, vitaminų E, B1. Maisto gamyboje vartojamos gelsvos ar ryškiai geltonos spalvos šlifuotos sorų kruopos, kurių stambumas priklauso nuo augalų veislės ir auginimo sąlygų.

Bolivinės balandos kruopos (sėklos) būna įvairios: juodosios, raudonosios ar šviesios. Šios mažosios kruopos turtingos geležies, vario, mangano, tačiau savyje turi mažiau natrio. Bolivinė balanda pasižymi dideliu baltymų, antioksidantų kiekiu. Šias kruopas prieš verdant patartina nuplauti tekančiu vandeniu ir neilgam pamerkti vėsiame vandenyje.

Burnočio sėklos, smulkios kruopelės, yra lengvas, greitai įsisavinamas maistas. Šių sėklų nebūtina mirkyti, vandenyje išverda greitai. Burnočio baltymai yra aukštos kokybės, o vienos iš svarbiausių aminorūgščių, lizino, yra net du kartus daugiau nei kituose grūduose, o angliavandenių yra mažiausiai. Kupina sauja burnočių turi daugiau kalcio nei stiklinė pieno.

Nors šalavijo (angl. chia) sėklos nėra kruopos, tačiau jau daugeliui jos pakeitė rytinę įprastą košę. Šalavijo sėklos turi daug maistingų medžiagų. Šiose sėklytėse gausu omegos-3 riebiųjų rūgščių, kalcio, geležies, kalio, seleno, įvairių antioksidantų bei baltymų. Šalavijo sėklos yra lengvai virškinamos, jų nebūtina sumalti ar mirkyti. Šalavijo sėklos sugeria 9–12 kartų daugiau vandens nei pati sveria. Išbrinkti gali vos per 10 minučių. Išmirkusios vandenyje šios sėklos panašios į permatomus drebučius su tamsiu taškeliu centre. Iš šių sėklų galima gaminti ne tik košes, bet ir įvairiausius pudingus.

Daugelis mūsų esame įpratę valgyti paprastus baltuosius ryžius. Rudieji ryžiai – tai mažiau apdirbti tie patys baltieji ryžiai, tik nuo jų paviršiaus nepašalintos sėlenos. Jie kietesni ir sunkiau sukramtomi, tačiau juose yra daugiau organizmui naudingų skaidulų, daugiau B grupės vitaminų, kalcio, fosforo bei geležies. Ruduosius ryžius reikia virti ilgiau nei baltuosius (paprastai apie 40 min.). Tačiau reikia stebėti, kad jie nepervirtų, nes tada pasidarys minkšti ir beskoniai. Jei renkamės šviesius ryžius, geriausia rinktis tokius, kurių grūdas ilgas, pavyzdžiui, basmati ar ilgagrūdžiai.

Avižos naudingos dėl jose esančių skaidulinių medžiagų. Avižos neturi glitimo, bet dažniausiai jas sėjant dėl augalų „sveikatos“ pramaišiui pasėjami ir kviečiai. Avižų kruopos turi būti lukštentos, bet išlikti grūdų pavidalo.  

Neskaldytų miežių kruopų rinkoje nėra. Naudingos stambiai skaldytos kruopos. Jose gausu seleno, vario, fosforo, mažai baltymų.

Košė ryte suteiks organizmui energijos ir sotumo jausmą. Dėl sotumo, kurį suteikia skaidulinės medžiagos košėje, norisi mažiau užkandžiauti po pusryčių. Visuomenės sveikatos specialistė, dietistė Rūta Genutė tvirtina, kad košes naudinga gardinti ne druska ar sviestu, kaip dažnam įprasta, o vaisiais, šviežiais ar džiovintais, daržovėmis, sėklomis ir riešutais ar jų produktais, pvz., riešutų sviestu, sezamų pasta „Tahini“. Daugelis verda košes su pienu, tačiau tai visiškai nebūtina. Tikrasis košės skonis gali atsiskleisti, jei kruopas prieš verdant pamirkysime arba trumpai pašildysime sausoje keptuvėje. Nereikėtų valgyti tos pačios košės kasdien. Naudingiausia įvairi mityba, todėl mitybos racione turi būti kuo įvairesnių kruopų. Naudingiausias laikas valgyti košes – rytas. Šiuo paros metu mums labiausiai reikia energijos, gautos iš angliavandenių, kurių kruopose apstu. Košių pietų ar vakarienės metu turėtų būti kur kas mažiau nei per pusryčius. O svarbiausia – nederėtų gaminamos košės pervirti. Kuo labiau perverdame, tuo daugiau naudingų medžiagų netenkama.

Šalavijo sėklų pudingas

•1 vidutinio dydžio bananas • 3 valgomieji šaukštai trintų braškių •3 valgomieji šaukštai šalavijo sėklų • žiupsnelis cinamono.

Gaminimas:

Bananus, braškes elektriniu trintuvu reikia sutrinti iki visiškai vientisos masės. Į gautą masę suberti šalavijo sėklas ir gerai išmaišyti.  Uždengus indą maistine plėvele ar lėkštute naudinga palaikyti šaldytuve. Laikyti šaldytuve galima ir per naktį. Kuo ilgiau laikysime, tuo labiau išbrinks ir bus panašiau į pudingą. Prieš valgant išbrinkusį pudingą apibarstyti cinamonu.


Spalvota grikių košė

• ½ avokado • 2 valgomieji šaukštai tarkuotų morkų  • 1 sauja špinatų • pusė dubenėlio virtų žaliųjų grikių.

Gaminimas:

Žaliųjų grikių kruopas naudinga pamerkti iš vakaro, o ryte išvirti. Išvirtas kruopas sumaišyti su tarkuotomis morkomis, špinatais ir avokado griežinėliais. Ši košė yra puikus pusryčių pasirinkimas.

 

Bendradarbiaujame:                   plačiau..