Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.
  

 

Versija neįgaliesiems LT | EN

KLAIPĖDOS
MIESTAS

NERINGA

 

Naujovės organizuojant vaikų maitinimą

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras primena, kad nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. įsigalioja naujas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2018 m. balandžio 10 d. įsakymo Nr. V-394 ,,Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas“, kuriuo reglamentuojamas maitinimo organizavimas ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklose, vaikų poilsio stovyklose,  ir vaikų socialinės globos įstaigose.

Moksliniai tyrimai rodo, kad vaikystėje susiformavę ir paauglystėje įsitvirtinę mitybos įpročiai lemia suaugusio žmogaus sveikatą ir gyvenimo kokybę. Nustatyta, kad vaikų, o ypač paauglių, mityba pasižymi ne tik nepakankamu ir nereguliariu vaisių, daržovių  vartojimu, bet ir gausiu „mažiau sveiko“ bei „greito“ maisto vartojimu. Pastebimas antsvorio ir nutukimo, cukrinio diabeto didėjimas vaikų tarpe.

Viena iš pagrindinių vaikų ir paauglių nutukimo priežasčių, yra prasti maitinimosi įpročiai, t.y. didelės energinės bei mažos maistinės vertės produktų ir gėrimų vartojimas, taip pat gausus sočiųjų riebalų rūgščių, cukraus, druskos, nepakankamas vaisių ir daržovių vartojimas.

Per didelis svoris ir nutukimas yra papildomi rizikos veiksniai asmens sveikatai, padidina sergamumą ir net gali sukelti priešlaikinę mirtį. Su nutukimu siejami lėtinių neinfekcinių ligų rizikos veiksniai, kurie vienodai veikia tiek suaugusius, tiek ir vaikus. Vaikų nutukimas sietinas su širdies ir kraujagyslių ligomis. Nutukusį vaiką lydi įvairios gretutinės ligos, taip pat daro reikšmingą neigiamą įtaką bendrai vaiko ar paauglio psichologinei būsenai. Tai apima: depresiją, patyčias dėl didelio svorio, dalinę socialinę izoliaciją, diskriminaciją ir kt. Nutukimas vaikystėje dažnai pereina į nutukimą suaugusiame amžiuje.

Nutukimo problemai spręsti, valstybės narės kviečiamos prisidėti prie vaikų nutukimo plitimo sustabdymo. Siekiama skatinti sveiką aplinką, ypač ugdymo įstaigose, užtikrinti sveikos mitybos galimybes, apriboti maisto produktų, kuriuose gausu druskos, sočiųjų riebalų, trans-riebalų ir cukraus, prieinamumą.

Klaipėdoje nuo 2017 m. Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras perėmė Klaipėdos miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigų maitinimo organizavimą. Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biure dirbančios dietistės, technologė parengė naujas patiekalų technologines korteles, 20 dienų perspektyvinius valgiaraščius, pagal kiekvienos ikimokyklinio ugdymo įstaigos technines galimybes ir poreikius, bei pritaikyto maitinimo valgiaraščius, sveikatos problemų turintiems vaikams, pagal vaiko gydytojo raštiškus nurodymus. Tuomet buvo sumažintas pridėtinio cukraus ir druskos kiekis patiekaluose, atsisakyta saldintų gėrimų, o prie pietų patiekalų - riebių padažų. Patiekalai, pagal galimybes buvo gaminami tausojančiu gamybos būdu, padidinta daržovių, vaisių pasirinkimo galimybė, kruopų įvairovė, skatinamas vandens gėrimas. Rekomenduojami sveikatai palankūs, viso grūdo, ekologiški produktai. Todėl naujuose valgiaraščiuose, kurie įsigalios nuo rugsėjo mėn. kardinalių pokyčių nenusimato.

Ruošiantis 2018 m. balandžio 10 d. įsakymo Nr. V-394 ,,Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo“ įgyvendinimo etapui  dietistės parengė tris naujus 20 dienų perspektyvinio valgiaraščio variantus, iš kurių Klaipėdos miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigos išsirinks sau tinkamiausią.

Klaipėdos miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigų valgiaraščiuose nebebus džiūvėsėliuose voliotų ar džiūvėsėliais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, taip pat gaminių su batonu. Nors dešrelės nėra draudžiamos, tačiau patiekalų su dešrelėmis neliks. Sriubos bus patiekiamos nedideliais kiekiais po 100-150 ml, įstaigos jas galės patiekti ne pietų, o papildomo maitinimo metu. Kiekvieną dieną bus patiekiamas bent vienas patiekalas iš augalinės kilmės maisto produktų. Tai patiekalas, pagamintas be kiaušinių, mėsos, žuvies ir pieno produktų. Daržovių, išskyrus bulves, garnyras sudarys ne mažiau kaip 1/3 patiekalo svorio. Šviežių daržovių salotos bus patiekiamos su nerafinuoto aliejaus ar nesaldinto jogurto padažu. 80 proc. vaikams patiekiamų patiekalų bus gaminami tausojančiu gamybos būdu. Tai yra maistas bus verdamas vandenyje ar garuose, troškinamas, gaminamas konvekcinėje krosnelėje ar orkaitėje įvyniojus į kepimo popierių ar foliją.

Kaip ir iki šiol, taip ir toliau pirmenybė bus teikiama viso grūdo arba iš dalies viso grūdo produktams, ruginei duonai, makaronams pagamintiems iš kietųjų kviečių miltų, o apkepų, blynų, bandelių tešlai aukščiausios rūšies miltai maišomi su viso grūdo miltais, sėlenomis. Su patiekalais sultys ir gėrimai, kuriuose yra pridėtinių cukrų nebus tiekiami. Galimas pridėtinio cukraus kiekis patiekaluose nesikeis, išliks iki 5 g/100 g, o druskos kiekis iki 1 g/100 g. 

Nauji valgiaraščiai sudaryti atsižvelgiant į sveikatos apsaugos ministro nurodymus dėl maisto produktų ir patiekalų patiekimo dažnumo. Patiekalai iš raudonos mėsos bus patiekiami ne dažniau kaip 2 kartus per savaitę, o kitomis dienos bus patiekiami patiekalai iš baltos mėsos, žuvies. Ankštiniai patiekalai bus patiekiami ne mažiau kaip 3 kartus per savaitę. Taip pat, padidintas daržovių ir jų patiekalų kiekis, įvairovė. Kaip ir iki šiol, vaisiai bus patiekiami bent 1 kartą per dieną, o žuvis ir jos patiekalai, ne mažiau kaip 1 kartą per savaitę.

Nuo šiol, net ir per šventes, nebus galimi valgomieji ledai, pieno produktai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu ir kiti produktai esantys draudžiamų produktų sąraše. Vaikai, kuriems reikalingas pritaikytas maitinimas, galės būti maitinami tą dieną iš namų atsineštu maistu. Ši sąlyga galios tuo atveju, jeigu ugdymo įstaigoje pagaminti pritaikyto maitinimo patiekalų nebus galimybių.

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro dietisčių sudaryti valgiaraščiai, prieš juos pateikiant ikimokyklinio ugdymo įstaigoms, suderinami su Klaipėdos valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

Perspektyvinius bei pritaikyto maitinimo valgiaraščius sudaro dietistės J. Bručkienė, I. Gafarova, D. Kerpiškytė. Technologines patiekalų korteles rengia maisto technologė G. Šležienė.

 

Informaciją parengė, dietistė Dovilė Kerpiškytė

Bendradarbiaujame:                   plačiau..