Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.
  

 

Versija neįgaliesiems LT | EN

KLAIPĖDOS
MIESTAS

NERINGA

 

Lapkričio 8-oji - Europos sveikos mitybos diena

Sekmadienį, lapkričio 8 ąją, minėsime Europos sveikos mitybos dieną, kurios tikslas – didinti supratimą apie tai, kokį poveikį vaikams gali turėti pagrindiniai geros mitybos principai. Jei vaikas mokosi gaminti maistą, sveikai valgyti ir reguliariai sportuoti, tuomet jis yra linkęs tęsti tokią profilaktiką ir būdamas suaugęs.

Kokia bus mūsų mityba, priklauso tik nuo pačių. Pateikiame Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos sveikos mitybos svarbiausius principus:

  • Valgykite maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvulinės kilmės maistą.
  • Kelis kartus per dieną valgykite viso grūdo grūdinių produktų (duona, košės, makaronai ir pan.).
  • Kelis kartus per dieną valgykite įvairių (geriau šviežių) daržovių ir vaisių (bent 400 g per dieną).
  • Mažinkite riebalų vartojimą. Gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keiskite augaliniais aliejais.
  • Raudoną mėsą (kiaulieną, jautieną, avieną) keiskite balta mėsa (paukštiena, triušiena), ankštinėmis daržovėmis ar žuvimi.
  • Vartokite liesą pieną ir liesesnius pieno produktus (pasukas, natūralų jogurtą, rūgpienį, kefyrą, varškę, sūrį).
  • Rinkitės maisto produktus ir gėrimus, turinčius mažai cukraus. Nesaldinkite arbatos ar kavos.
  • Valgykite nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis paros maiste neturi viršyti 5 g. Rinkitės druską su jodu.

 

Neveltui yra sakoma, kad vaikams didžiausi autoritetai yra tėvai, artimieji, su kuriais jie praleidžia daugiausiai laiko. Todėl būtent šį sekmadienį kviečiame praleisti kūrybiškai ir kartu su savo mažaisiais pagalbininkais paruošti nuostabius bei gardžius pietus. O, kad būtų paprasčiau, siūlome Jums keletą receptų.

Avinžirnių kepsneliai su šviežiomis salotomis ir citrininiu aliejaus padažu

Ingredientai  (1 porcijai):

  • 75g avinžirnių (nevirtų)
  • 40g svogūnų
  • 50g morkų
  • Šaukštelio manų kruopų
  • 30 g kiaušinio
  • 7 g nerafinuoto aliejaus
  • 2 vnt. pomidorų
  • 2 vnt. trumpavaisių agurkų
  • 4 šaukštelių citrinų sulčių

Gaminimo eiga:

Avinžirnius nuplauti, brinkinti vandenyje 12 val., Subrinkintus dėti į verdantį vandenį ir virti 40 – 60 min., sutrinti (sumalti). Morkas, svogūnus nuvalyti, nuplauti, supjaustyti šiaudeliais, pakepinti su aliejumi 130 – 140 °C temperatūroje 3 – 5 min., atvėsinti. Į trintus (maltus) avinžirnius dėti kiaušinius, kepintas daržoves, sviestą (minkštą), manus, išmaišyti. Formuoti ovalios (lapo) formos arba apvalios formos maltinukus, kepti orkaitėje (įvyniojus į kepimo popierių) 160 – 200 °C temperatūroje  15 – 25 min. arba keptuvėje apkepant iš abiejų pusių.

Pomidorus, agurkas, salotas nuplauti, nusausinti, supjaustyti, pagardinti nerafinuotu pasirinktu aliejumi (linų sėmenų, sezamų, moliūgų sėklų, kanapių sėklų, alyvuogių ir  kt.), citrinų sultimis. Citrininiam padažui aliejų sumaišyti su citrinų sultimis, pagardinti prieskoniais, druska. Padažu apšlakstyti avinžirnių kepsnelius.

Užduotys, kurias gali atlikti vaikai:

  • Formuoti avinžirnių maltinukus
  • Nuplauti daržoves
  • Su tėvelių priežiūra, pjaustyti daržoves

 

Žuvis su raudonaisiais lęšiais ir brokolių salotomis

  • Ingredientai (1 porcijai):
  • 150g šviežios, neriebios žuvies filė
  • 40g lęšių
  • 150g brokolių
  • 30g saulėgrąžų sėklų
  • 30g džiovintų spanguolių
  • Šaukštelio citrinų sulčių
  • 6g nerafinuoto aliejaus

Gaminimo eiga:

Žuvį nuplauti, nusausinti, įtrinti druska, pipirais, pagardinti citrinų sulčių sultimis, pamarinuoti 5 – 10 min. Kepti orkaitėje įvyniojus į kepimo popierių 10 – 20 min. Lęšius nuplauti, brinkinti vandenyje 6-10 val., dėti į verdantį vandenį, virti 4 – 10 min., kol lęšiai suminkštės, nusunkti. Brokolius apvirti 1 – 3 min. karštame vandenyje, nuplauti šaltu vandeniu, išskirstyti žiedynais. Saulėgrąžas pakepinti 1 min. sausoje keptuvėje. Spanguoles nuplauti karštu vandeniu. Brokolius sumaišyti su kepintomis saulėgrąžomis, spanguolėmis, pagardinti citrinų sultimis ir nerafinuotu pasirinktu aliejumi (linų sėmenų, sezamų, moliūgų sėklų, kanapių sėklų, alyvuogių ir kt.)

Užduotys, kurias gali atlikti vaikai:

  • Nuplauti žuvį ir įtrinti ją prieskoniais
  • Apvirtus brokolius, ir nuplautus po šaltu vandeniu išskirstyti žiedynais

 

 

Iliustracijos: freepik.com

Naudotos informacijos šaltiniai: sam.lrv.lt ; ulac.lt

Bendradarbiaujame:                   plačiau..