Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.
  

 

Versija neįgaliesiems LT | EN

KLAIPĖDOS
MIESTAS

NERINGA

 

Pasaulinė maisto diena

Ši diena, tai puiki galimybė paliesti svarbią visam pasauliui temą - maisto švaistymą.

 

Maisto švaistymas – Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, beveik trečdalis viso pasaulyje pagaminto maisto prarandama arba išmetama. Maistas atliekomis virsta tiek išsivysčiusiose, tiek ir besivystančiose šalyse. Kasmet maisto atliekos pasaulyje sudaro 1,6 mlrd. tonų. Europos Sąjungoje (ES) – 88 mln. tonų. Preliminariais skaičiavimais, kiekvienas ES gyventojas kasmet išmeta apie 173 kg maisto, o kiekvienas lietuvis – apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas.

Pūvančios maisto atliekos į aplinka išskiria kenksmingas metano dujas, kurios sulaiko šilumą atmosferoje ir yra 25 kartus kenksmingensės nei anglies dioksidas.

 

Nepamatuotą vartojimą ir maisto švaistymą skatina:

  • Netinkamas pirkinių ir ruošiamo maisto porcijų skaičiaus planavimas;
  • Reklaminių akcijų paskatintas apsipirkimas;
  •  Žinių, kaip reikėtų vartoti produktus, pažymėtus tinkamumo vartoti terminais „geriausias iki“ ir „tinka vartoti iki“, trūkumas;

​ - Nuoroda „Geriausias iki..." arba „Geriausias iki ... pabaigos" (t.y minimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodama ant negreitai gendančių maisto produktų pakuočių. Pavyzdžiui: kruopų, miltų, makaronų, taip pat konservuotų, džiovintų maisto produktų ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Geriausias iki ..." nurodytam terminui, maisto produktai dar yra saugūs vartoti, tačiau jų kokybė jau gali būti pablogėjusi.

 - Nuoroda „Tinka vartoti iki ..." (t.y maksimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant greitai gendančių maisto produktų ir per trumpą laiką gali neigiamai paveigti žmonių sveikatą. Taip ženklinami mėsos, žuvies ar paukštienos produktai, gaminiai ar pusgaminiai, pienas ir pieno produktai, šviežiai spaustos, nepasterizuotos vaisių sultys ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Tinka vartoti iki ..." nurodytam terminui, maisto produktai gali būti nesaugūs ir neturi būti vartojami.

  • Standartinės patiekalų porcijos restoranuose ir valgyklose, per mažai galimybių vartotojui užsisakyti pusę porcijos arba ne visą porciją (atsisakant kurio nors ingrediento);
  • Iššūkiai restoranams, valgykloms ir kitoms viešojo maitinimo įstaigoms numatyti ir suplanuoti  klientų skaičių (perteklinė gamyba);
  • Išskirtinės kokybės reikalavimai ir rinkodaros taisyklės maisto produktų, ypač vaisių ir daržovių, kepinių, formai, spalvai, konsistencijai ir pan. mažmeninėje prekyboje;
  • Sezono metu natūraliai atsirandantis tam tikrų maisto produktų perteklius;
  • Įtakos saugai neturintys produktų ar jų pakuotės pažeidimai gamybos, pakavimo ar transportavimo metu;
  • Netinkamas produktų laikymas / transportavimas;
  • Netinkamai įvertintos gamybos apimtys, blogas žaliavų valdymas ir produkcijos perteklius gamyboje ir kt.

 

Kiekvienas iš mūsų galime paržvelgti savo namuose turimus maisto produktus, planuoti būsimus pirkinių krepšelius, sumažinti savo patiekalų porcijas, jeigu pastebime, jog lieka maisto lėkštėje.

 

Daugiau informacijos: https://vmvt.lt/maisto-sauga/maisto-sauga-ir-kokybe/maisto-svaistymas

Iliustracija: freepik.com

 

Bendradarbiaujame:                   plačiau..