Šiandieninėje gausioje maisto produktų pasiūloje pirkėjams gali būti sudėtinga greitai ir užtikrintai pasirinkti sveikesnius gaminius. Tam pasitarnauja specialūs ženklinimai ant pakuočių, kurie padeda įvertinti maisto produktų maistinę vertę dar prieš įsidėjus juos į krepšelį. Du dažniausiai Europoje naudojami ženklai – tai „Rakto skylutė“ ir „Nutri-Score“. Kuo jie skiriasi, ką reiškia ir kaip jie gali padėti priimti sveikesnius sprendimus apsiperkant – aptarsime šiame straipsnyje.
Simbolis „Rakto skylutė“ padeda vartotojams paprasčiau pasirinkti sveikesnius maisto produktus tarp tos pačios grupės gaminių. Tai įprasti produktai, kuriuose yra mažiau cukraus, druskos, sočiųjų ir transriebalų, nėra saldiklių, o grūdiniuose gaminiuose išsaugotas didesnis maistinių skaidulų kiekis.
Priklausomai nuo maisto produkto grupės, gaminys turi atitikti konkrečius kriterijus, kad galėtų būti paženklintas „Rakto skylutės“ simboliu. Su šiais reikalavimais galite susipažinti čia: https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/cca691c0bc8611eb8c24980b2b0e0fef
Šiuo simboliu ženklinami maisto produktai Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Šiaurės Makedonijoje ir Lietuvoje. Tad „Rakto skylutės“ simbolį galima išvysti ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse.

Tačiau mūsų parduotuvių lentynose galima rasti daug produktų iš šalių, kuriose „Rakto skylutės“ ženklinimas nėra taikomas. Tokiais atvejais ant pakuotės galite pamatyti kitus informacinius ženklus, pavyzdžiui, „Nutri-Score“, kuris dažnai naudojamas Vakarų Europos šalyse.
Kas yra „Nutri-Score“?
„Nutri-Score“ – tai maistingumo ženklinimo sistema, sukurta 2017 metais Prancūzijoje ir vėliau perimta kitų Europos šalių. Ji padeda įvertinti bendrą maisto produkto maistinę vertę, remiantis jo sudėtimi. Kiekvienam produktui priskiriamas balas, kuris išreiškiamas penkių lygių skalėje – nuo tamsiai žalios raidės A (geriausia maistinė kokybė) iki raudonos raidės E (prasčiausia). Ši spalvinė ir raidinė sistema leidžia vartotojams lengviau ir greičiau pasirinkti sveikesnius produktus.
„Nutri-Score“ apskaičiuojamas atsižvelgiant tiek į teigiamus (pvz., skaidulų, baltymų kiekį, daržovių ar vaisių dalį), tiek į neigiamus (pvz., cukraus, druskos, sočiųjų riebalų ir kalorijų kiekį) rodiklius. Gautas rezultatas parodo bendrą produkto maistinę vertę, kuri žymima viena iš raidžių nuo A iki E: A – aukščiausia, E – žemiausia.
Nors „Nutri-Score“ nėra privalomas, vis daugiau Europos Sąjungos šalių – tokių kaip Prancūzija, Vokietija, Belgija, Nyderlandai, Ispanija ir Liuksemburgas – skatina gamintojus taikyti šią sistemą.

Svarbu pažymėti, kad žemesnis „Nutri-Score“ įvertinimas nereiškia, jog produktas yra prastas ar netinkamas vartoti. Tai tik rodo, kad jis yra mažiau palankus subalansuotai mitybai. Svarbu atsižvelgti į bendrą kontekstą ir vartoti įvairų maistą saikingai.
Renkantis maisto produktus, svarbu ne tik skaityti etiketes, bet ir suprasti, ką jos reiškia. Tiek „Rakto skylutė“, tiek „Nutri-Score“ yra vertingi įrankiai, padedantys orientuotis tarp daugybės prekių ir priimti sveikesnius sprendimus. Vis dėlto jie neturėtų būti vienintelis kriterijus renkantis maistą – svarbiausia išlaikyti subalansuotą ir įvairią mitybą. Žinojimas ir sąmoningas pasirinkimas – pirmas žingsnis į sveikesnį gyvenimo būdą.