Sekstingas – kas tai?

Sekstingas yra natūrali seksualinių jausmų išraiška naudojant skaitmenines priemones. Suaugusiems žmonėms tai yra normali ir natūrali seksualinio elgesio išraiška. Tačiau jaunuoliams sekstingas gali sukelti didelių pasekmių dėl jų didesnio spontaniškumo ir neapgalvotų veiksmų. Kaip išsiaiškinta, šis reiškinys labai paplito per pastaruosius kelerius metus, ypač paskutiniuosius, kai mūsų gyvenimas buvo apribotas dėl pandemijos. 

Sekstingas (angl. sexting) – tai seksualaus turinio žinučių, nuogo ar apnuoginto kūno nuotraukų, filmukų siuntimas ar gavimas, naudojantis mobiliaisiais telefonais, kompiuteriais ar kita priemone. Neretai sekstingas pasitaiko tarp jaunimo. 

Dažniausiai tokio turinio žinutės yra siunčiamos savanoriškai, tačiau neretai jos yra spontaniškos. Tai reiškia, kad asmuo nepagalvoja apie tai, kas gali įvykti su ta informacija. Išsiuntę žinutę, mes nebetenkame jos kontrolės ir nežinome, kur ji toliau gali nukeliauti. Tad Jūsų asmeninė informacija gali labai greitai tapti vieša. 

Sekstingas tampa problema tada, kai nuotraukos ar seksualinio pobūdžio žinutės yra viešinamos socialiniuose tinkluose, tarp draugų, išplatinamos mokykloje ir kitaip. Pavyzdžiui, išsiskyrus porai, paliktas vaikinas gali supykti ant merginos ir paviešinti jų susirašinėjimus ar jos siųstas erotines nuotraukas, ar vaizdo įrašus. Sekstingo padariniai: viešas pažeminimas, patyčios, sužlugdyta reputacija, seksualinis persekiojimas.

Tarp jaunimo gali pasitaikyti ir nusikaltimo atvejų, kai jaunuolio yra prašoma seksualinio pobūdžio nuotraukų, yra sakoma, kad jis labai gražus, ir siūloma susitikti. Tokie susitikimai gali būti labai pavojingi, o nusikaltėliui gavus Jūsų apnuoginto kūno nuotraukų, jis gali prašyti pinigų už nuotraukos neviešinimą. Bet reikia nepamiršti, kad mes visada turime teisę pasakyti NE. Nepasiduokite prašymams, grasinimams ar manipuliacijoms. O jeigu įvyko taip, kad jaunuolis atsidūrė keblioje situacijoje, reikia nepamiršti, kad suaugusieji gali padėti. Reikia nebijoti ir išdrįsti apie tai pasakyti asmenims, kuriais pasitikime. Jie padės užblokuoti grasinančių asmenų paskyras, jei reikės, praneš atitinkamoms tarnyboms. Ir svarbiausia – suteiks jaunuoliui emocinę pagalbą. 

Prieš išsiųsdami žinutę, apgalvokime galimas pasekmes. 

Facebook
Twitter
LinkedIn