2022 m. Sveikatos stiprinimo programos, skirtos širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto profilaktikai, įgyvendinimas Klaipėdos m. ir Neringos savivaldybėse

Lietuvoje širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties priežastis, sergamumas šiomis ligomis taip pat didėja. Remiantis Higienos instituto duomenimis, 2017 m. Lietuvoje kraujotakos sistemos ligomis sirgo 312,2/1000 gyv., 2018 m. – 319,8/1000 gyv., 2019 m. – 326,8/1000 gyv., 2020 m. – 312,6/1000 gyv., 2021 m. sergamumas ir vėl padidėjo – 325,4/1000 gyv. Siekiant sumažinti gyventojų sergamumo ir mirtingumo nuo šių ligų mastą Lietuvoje yra vykdoma Širdies ir kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto rizikos grupių asmenų sveikatos stiprinimo programa(toliau – Programa). Ši Programa vykdoma naudojant  žmogiškuosius ir kitus išteklius, pasitelkus Lietuvos nacionalinei sveikatos sistemai priklausančias pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigas ir savivaldybių visuomenės sveikatos biurus. Programa yra visiškai nemokama, skirta  suaugusiems asmenims. Remiantis kasmetine Sveikatos stiprinimo programos, skirtos širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto profilaktikai, efektyvumo vertinimo suvestine ataskaita, 2022 m.  Lietuvoje šią Programą pradėjo – 2 910 asmenų, baigė 2 143 asmenys. Vykdant programą 2022 m. labiausiai pagerėjo daržovių ir vaisių vartojimo (72 proc.), bendros savijautos (69 proc.), fizinio aktyvumo (69 proc.) ir mitybos (63 proc.) rodikliai. Mažiausiai pagerėjo arterinio kraujo spaudimo (36 proc.) bei liemens apimties (41 proc.) rodikliai. Bendras programos efektyvumas – 56 proc.

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras taip pat vykdo šią Programą, kurią vadina trumpesniu pavadinimu – „Širdies ritmu“. 2022 m. Klaipėdos m. sav. šią programą pradėjo – 144 asmenys, o baigė ir puikių rezultatų, padėjusių pagerinti sveikatą pasiekė 116 asmenų. Neringos sav. šią programą pradėjo 8 asmenys, o baigė – 3. Džiugu, kad Neringos sav. buvo pasiekta Sveikatos apsaugos ministerijos rekomenduojama minimali metinė asmenų, baigusių Programą, norma, o Klaipėdos m. sav. net viršyta.

„Širdies ritmu” programos dalyviai džiaugiasi susiformavusiais sveikesniais mitybos įpročiais, padidėjusiu fiziniu aktyvumu bei geresne emocine savijauta ir nuotaika. Ši sveikatos stiprinimo programa padeda ne tik pagerinti sveikatą, bet ir susipažinti su naujais žmonėmis, išbandyti įvairių fizinio aktyvumo veiklų bei sudalyvauti įdomiose paskaitose bei renginiuose.

Siekiant sklandžiai vykdyti šią programą, o svarbiausia stiprinti rizikos grupių asmenų sveikatą, itin svarbus glaudaus pirminių asmens sveikatos priežiūros centrų ir visuomenės sveikatos biuro bendradarbiavimas bei, žinoma, pačių dalyvių motyvacija. Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras turi sukurtą puikų šios programos vykdymo mechanizmą, kuris apima mitybos, fizinio aktyvumo bei psichologinių žinių bei įgūdžių gerinimą. Tikimės, kad vis daugiau šeimos gydytojų informuos apie šią programą savo pacientus bei nukreips juos pas mus.

Jeigu šeimos gydytojas jūsų dar nenukreipė į šią programą, bet manote, kad ji jums arba jūsų šeimos nariui yra reikalinga, maloniai kviečiame susisiekti su programos koordinatore mob. tel. 8 615 16 155 arba el. p. vitalija@sveikatosbiuras.lt.

Straipsnį parengė visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Vitalija Mikutytė

Informacijos šaltiniai:

  1. 2022 m. Sveikatos stiprinimo programos, skirtos širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto profilaktikai, efektyvumo vertinimo suvestinė ataskaita. Prieiga per internetą: http://www.smlpc.lt/media/image/Naujienoms/2017%20metai/neinfekcines/SKL%20programos%20vykdymas%202018/RM_SSP_%C5%A0KL_CD_2022_suvestine_ata.pdf

Nuotrauka:

  1. https://www.freepik.com/
Facebook
Twitter
LinkedIn