Nekviesti svečiai namuose – graužikai, platinantys ligas

Specialistai primena, kad pavasarį atvykus į žiemą nenaudotas patalpas (sodybas ir sodus) pirmiausia reikėtų kruopščiai susitvarkyti, nes žiemą čia galėjo slėptis įvairūs graužikai. Graužikai, tai dažniausiai pelės ir žiurkės, yra užkrečiamųjų ligų sukėlėjų nešiotojos bei platintojos, galinčios formuoti gamtinius užkrečiamųjų ligų židinius. Svarbu graužikus naikinti ir tinkamai prižiūrėti pastatus bei aplinką.

Platina ligas

Graužikai gali platinti įvairias užkrečiamąsias ligas: leptospirozę, jersiniozę, pseudotuberkuliozę, hemoraginę karštinę su inkstų sindromu, tuliaremiję ir kt. Graužikai yra vienas pagrindinių erkinio encefalito, Laimo ligos, maro sukėlėjų.

Pavojus žmogui

  • Graužikų platinamos ligos žmogui gali būti perduotos tiesiogiai liečiant graužikus, kontaktuojant su jų seilėmis, šlapimu, išmatomis, įkandus ar įdrėskus graužikams (jersiniozė, leptospirozė, pseudotuberkuliozė, tuliaremija ir kt.).
  • Netiesiogiai graužikų platinamos ligos gali būti perduotos per erkes, blusas, uodus ir kitus nariuotakojus, kurie maitinosi infekuotų graužikų krauju ar jų išskyromis (erkinis encefalitas, Laimo liga, riketsiozė ir kt.).

Siekiant išvengti graužikų platinamų ligų, patariama:

  • po žiemos apsilankę negyvenamoje sodyboje ar sodo namelyje, visus paviršius kruopščiai nušluostykite su šiltu muiluotu vandeniu, patalpas išvėdinkite;
  • saugoti maisto produktus nuo galimo užteršimo graužikų ekskrementais: maisto produktus laikykite uždengtus, kad prie jų negalėtų prieiti graužikai bei kiti gyviai;
  • laikyti sandariai uždarytus visus maisto gaminimo reikmenis;
  • daržoves ir vaisius kruopščiai plauti tekančiu vandeniu;
  • nevartoti maistui graužikų apgraužtų ar užterštų maisto produktų (vaisių, daržovių, duonos ir kt.);
  • negerti vandens iš atvirų vandens telkinių, nes ramių užutėkių pakrantes mėgsta vandens žiurkės ir ondatros, kurios dažnai serga leptospiroze ir savo išmatomis bei šlapimu gali užteršti vandenį;
  • nei patalpose, nei lauke nekaupti maisto atliekų, šiukšlių;
  • užtaisyti pastatų pamatuose esančius plyšius ir angas;
  • reguliariai pjauti žolę;
  • laikytis higienos reikalavimų, dažnai plauti rankas su muilu ar dezinfekuoti jas dezinfekantais.

Profilaktinės priemonės

Graužikus būtina nuolatos ir laiku naikinti, kad užtikrintumėme gyvenamosios aplinkos, maisto produktų apsaugą ir, svarbiausia, užkirstumėme kelią užkrečiamosioms ligoms atsirasti ir plisti.

  • Graužikai naikinami autorizuotais biocidiniais produktais.
  • Patalpų viduje, kur negalima panaudoti biocidinių produktų, gali būti naudojami įvairūs mechaniniai, automatiniai spąstai bei kitos necheminės priemonės.

Veterinarijos vaistinėse galima įsigyti neprofesionaliam graužikų naikinimui skirtų biocidinių produktų arba mechaninių priemonių (spąstų, gaudyklių, lipnių juostų, suteptų klijais, ir kt.).

  • Graužikų naikinimo paslaugą gali atlikti kenkėjų kontrolės įmonių specialistai, turintys licenciją šiai veiklai ir suteikiantys atliktų darbų garantiją. Jie parenka tinkamas chemines medžiagas, atsižvelgdami į patalpų pobūdį ir graužikų gausumą.

Informaciją paruošė: visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Arūnė Eismontė

Informacijos šaltinis: https://nvsc.lrv.lt/

Nuotrauka: https://www.pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn