Saldumynai Šv. Velykoms

Šv. Velykos dažnam iš mūsų asocijuojasi ne tik su margintais kiaušiniais, bet ir su šokoladiniais kiškiais, kiaušiniais bei kitais saldumynais mūsų mažiesiems. 

Labai svarbu atkreipti dėmesį, kokius saldumynus parenkame vaikams. Dėl per didelio cukraus bei riebalų ir jų pakaitalų kiekio vartojimo vis daugiau vaikų kenčia nuo dantų ėduonies, hiperaktyvumo, alergijos, antsvorio, nutukimo, cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių ir kitų ligų. 

Rekomenduojama vaikų suvartojamo cukraus ir sočiųjų riebalų kiekio paros norma:

  • iki 1 metų amžiaus – patiekalai nesaldinami;
  • 2-18 metų amžiaus – mažiau nei 25 g pridėtinio cukraus (6 arbatiniai šaukšteliai);
  • sočiųjų riebalų rūgštys visoms amžiaus grupėms (ir priklausomai nuo lyties) turėtų sudaryti iki 10 energijos  proc. (pvz., 1-6 metų amžiaus vaikų apie 13-17 g parai, 7-14 metų amžiaus vaikų – 19-24 g, 15-18 metų amžiaus vaikų – 27-31 g).

            2018 m. rugsėjo – 2019 m. gruodžio mėnesį Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras atliko mokyklinio amžiaus vaikų faktinės mitybos ir fizinio aktyvumo tyrimą. Atlikto tyrimo duomenimis, saldumynus (saldainius, šokoladą, vaflius su pertepimu, pyragaičius su kremu ar glaistu, tortus ir kt.) kasdien (vieną ir kelis kartus per dieną) vartoja 39 proc. mokyklinio amžiaus vaikų, iš jų 15 proc. šiuos produktus vartoja kelis kartus per dieną. 

RENKANTIS SALDUMYNUS:

  • atkreipkite dėmesį į sočiąsias riebalų rūgštis. Rekomenduojama norma – ne daugiau kaip 5g/100g, kai tuo tarpu populiariuose šokoladiniuose kiaušiniuose 100 g yra 20-30g sočiųjų riebalų;
  • rinkitės maisto produktus ir gėrimus, turinčius kuo mažiau pridėtinio cukraus;
  • kuo rečiau vartokite saldžių gėrimų, saldumynų, desertų, bandelių, nes tai – pagrindiniai cukrų (paprastųjų angliavandenių) šaltiniai. Maisto produktai, kuriuose yra daug cukrų, paprastai turi mažai kitų vertingų maisto medžiagų. Be to, jie labai kaloringi;
  • geriausia, kai cukrų kiekis neviršija 5 g/100 g produkto. Apie tai, kad į maisto produktą pridėta cukrų, galite sužinoti, jei etiketėje sudedamųjų dalių sąraše yra nurodyta ,,cukrus“, ,,gliukozė“, ,,fruktozė“, ,,gliukozės sirupas“, „kukurūzų sirupas“ ir pan., o anksčiau minėtuose šokoladiniuose kiaušiniuose 100 g yra 50-55 g cukraus (t. y. apie 10-11 arbatinių šaukštelių cukraus).

KAIP TINKAMAI DRAUGAUTI SU  SALDUMYNAIS

  • jei vaikas yra judrus (hiperaktyvus) ar jautrus, reiktų riboti saldumynus, nes jie papildomai stimuliuoja;
  • taip pat patartina saldumynus riboti prieš miegą dėl stimuliuojančio poveikio;
  • rekomenduojama neduoti saldumynų prieš valgymą, kadangi saldumynai slopina alkio jausmą;
  • reiktų riboti saldumynus nutukusiems ar turintiems antsvorio vaikams;
  • renkantis saldumynus, reikia atkreipti dėmesį į sudėtyje esančius riebalus bei jų kokybę (kiek sočiųjų riebalų, ar nėra iš dalies hidrintų ir pan.);
  • renkantis saldumynus, svarbu atkreipti dėmesį, kad sudėtis būtų kuo „paprastesnė“ (mažiau sudedamųjų dalių). Pavyzdžiui, paprastas šokoladas iš gerų kokybiškų sudedamųjų dalių turės ne tik daugiau teigiamų savybių, bet ir bus mažesnė alergijos tikimybė. 

GALIMOS SALDUMYNŲ ALTERNATYVOS

  • džiovinti vaisiai, uogos;
  • keptas obuolys;
  • šviežūs vaisiai ir uogos;
  • riešutai;
  • liofilizuoti vaisiai, uogos;
  • juodas šokoladas;
  • namų gamybos avižiniai batonėliai, datulių rutuliukai ir kt. 
  •  juodu šokoladu aplieti riešutai.

Paruoštus batonėlius, rutuliukus, šokoladu aplietus riešutus galite įvynioti į spalvotą foliją, taip vaikams sukursite šventinę nuotaiką.

Informaciją parengė: mitybos specialistės Devalta Šešelgienė ir Kornelija Gustytė

https://www.sveikatosbiuras.lt/files/Main/files/Sveikatos%20biuras_naujienlai%C5%A1kis_Balandis(1)(1).pdf
Facebook
Twitter
LinkedIn